Mali grad

Začeli so se 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

08.09.2016

 

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so se pričeli danes, v četrtek, 8. septembra 2016, z odprtjem treh tematskih razstav. Ob 17. uri se je v prostorih Občine Kamnik za javnost odprla prva z naslovom Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča, avtorja Matjaža Šporarja, uro kasneje, ob 18. uri, je bilo v TIC Kamnik že moč občudovati razstavo Ladine Korbar z naslovom V glini predstavljena oblačila naših prednikov. Kot zadnja izmed treh se je v galeriji nad Kavarno Veronika odprla razstava Niso bili vsi goli in bosi, v kateri avtorica Andreja Stržinar predstavlja oblačenje otrok v 19. in prvi polovici 20. stoletja.

Začeli so se 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Fotografije amaterskega fotografa Petra Nagliča, ki prikazujejo življenje na Kamniškem v prvi polovici 20. stoletja, bi lahko še vedno samevale na podstrešju domače hiše, če jih ne bi pred leti odkril njegov vnuk Matjaž Šporar. Razstava Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča je smiselno razdeljena na dva dela. Prvi del predstavlja fotografije narodnih noš iz prve polovice dvajsetega stoletja, ki so bile vedno prisotne pri vseh pomembnejših dogodkih na Kamniškem. Fotografije dokazujejo, da je bila oblačilna kultura zelo dobro razvita že mnogo pred uradnim začetkom tradicionalne prireditve. Drugi del pa je posvečen celotnemu Kamniku, saj so fotografije urejene po krajevnih motivih, predstavljene so skoraj vse krajevne skupnosti.

Zbrane sta ob odprtju nagovorila župan Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin, ki sta najprej pozdravila vse zbrane v avli Občine Kamnik. Kako dragocena je razstava fotografij Petra Nagliča, je poudaril župan Marjan Šarec: »Fotografije Petra Nagliča so v zadnjem času resnično prodrle do vseh Slovencev, saj smo bili priča razstavi tudi v Ljubljani. Te fotografije so zgodovinsko pomembne in pričajo o času v predvojnem obdobju. Kako se je Peter Naglič odpravil celo v Jeruzalem in še kam ter opisal dogajanje takratnega časa. Danes si kaj takšnega težko predstavljamo. Fotografiramo s svojimi pametnimi telefoni, saj nam je prenašati fotoaparat odvečna stvar. Peter Naglič je moral k stvari pristopiti malo drugače, če lahko rečem, odnesti vse pripomočke s seboj, kar priča o velikem entuziazmu, o veliki ljubezni do fotografiranja, tudi o velikem zanosu, saj je s fotografijo opisal vse pomembne dogodke tistega časa. Veliko je fotografiral v Ljubljani ter drugod in zato smo res lahko ponosni, da v stavbi Občine Kamnik gostimo pričujočo razstavo, ki opisuje tudi povezanost narodnih noš, ki jih je posnel veliko pred samimi začetki festivala Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Na teh fotografijah boste videli iz vsakega kraja nekaj, fotografiral je širom občine Kamnik in resnično smo lahko hvaležni Matjažu Šporarju, ki se je s takšnim zanosom lotil zbiranja gradiva, popisovanja ter urejanja te dediščine, ki je resnično neprecenljiva, ne samo za Kamnik, ampak za celotno Slovenijo.«

Razstava Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča bo na ogled vse do 10. oktobra.

Ladina Korbar se od upokojitve dalje ljubiteljsko ukvarja z oblikovanjem gline. S keramičnimi figurami upodablja oblačilno kulturo Slovencev, slovenske narodne noše. Izpod njenih rok nastajajo podobe vsakdanjih ljudi skozi različna obdobja, sama pravi, da upodablja oblačilno kulturo Slovencev od 15. stoletja do danes. Pri nastajanju mojstrske figure dosledno upošteva dejanske slikovne in pisne vire, ki so ji na voljo. Izhodišče njenega ustvarjanja so razpoložljivi zgodovinski viri, predstavljanje oblačilnih videzov posameznih slovenskih pokrajin pa ohranja dokumentiranost in avtentično sporočilnost. Pri predstavitvi današnje razstave nam je razkrila, kako je sploh začela z izdelavo figur. Nekega dne ji je namreč na glavo dobesedno padla »rdeča knjiga« in ko je ugotovila, kaj knjiga vsebuje, se je tudi zavedala, kaj želi oblikovati iz gline. Knjiga je namreč nosila naslov Slovenske ljudske noše in takrat se je zgodilo pravo razsvetljenje, ki je gospe Korbar pomagalo z idejami pri izdelavi že preko 500 glinenih figur.

Podžupan Matej Slapar in direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin sta ob tej priložnosti pozdravila vse obiskovalce razstave in poudarila, da festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine ni prireditev o preteklosti ali iz preteklosti, ampak festival prihodnosti. Poudarila sta pomen zavedanja naše kulturne in oblačilne dediščine, ki je steber za razvoj prihodnosti našega naroda.

Ogled razstave V glini predstavljena oblačila naših prednikov bo možen vse do 6. oktobra.

Avtorica razstave Niso bili vsi goli in bosi, Andreja Stržinar, se iz dneva v dan trudi izdelovati kostume za otroke, ki so izvirni ter prepričljivi, v želji, da se zgodbe iz preteklosti nadaljujejo. Pri delu Andreje Stržinar svetuje in pomaga tudi mojstrica Alenka Pakiž. Na razstavi bodo do 11. septembra na ogled poustvarjena otroška oblačila folklornih skupin Osnovne šole Alojzija Šuštarja iz Šentvida pri Ljubljani, KUD Jezersko, FS ŽKUD Tineta Rožanca in TD Žirovski Vrh, ki jih je izdelala Andreja Stržinar.

Ob odprtju razstave smo slišali, kako pomembnoje, da sta se Stržinarjeva in Pakiževa lotili izdelave otroških kostumov, saj se na ta način tako oblačilna kot kulturna dediščina prenašata na mlajše rodove. Izrednega pomena je, da se v naši družbi najdejo posamezniki, ki s svojim požrtvovalnim delom skrbijo, da se narodna zavest prenaša tudi na prihodnje generacije.

Obiskovalci razstav so lahko okušali tuhinjsko filo, eno izmed Okusov Kamnika, ki so jo pripravili v gostilni Pri planinskem orlu, za pijačo pa so poskrbeli pri Kavarnici na Glavnem trgu.

Več informacij o 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine je dosegljivih na spletni strani narodnenose.si.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice