Mali grad

Seviqc Brežice: Svetilen (Rusija)

Datum začetka: 8.8.2015
Datum konca: 8.8.2015

KDAJ: sobota, 8. 8. 2015, ob 20.30
KJE: cerkev Sv. Benedikta v Stranjah

Klasična glasba / Prireditve drugih organizatorjev v okviru Kamfest-a 2015

Od vzhoda do zahoda - z ljubeznijo: glas stare Rusije
Živo izročilo stare pravoslavne zborovske kulture.

Lokacija: cerkev Sv. Benedikta v Stranjah
Pričetek koncerta: 20.30
Festivalski predtakt: 19.30
Festibus: 18:40 - Ljubljana - Stranje - Ljubljana (10,00 EUR)

Prijazno vabljeni na koncert ansambla Svetilen! Koncert predstavlja potovanje v preteklost čez širno območje stare Rusije in celotnega pravoslavnega sveta.

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal staro rusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah, cerkvenem in posvetnem petju. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Glavni cilj tega projekta je bil, da predstavijo pravoslavno glasbo, ki ne izvira zgolj iz Rusije, temveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge.

Ansambel Svetilen je poseben zaradi dveh značilnosti. Kot prvo je njihova kakovost zvoka izrazito odprto etnografska, kar je tipično za izvajanje sakralne glasbe. Za vodjo ansambla, D. Garkavija, je to precej pomemben vidik, saj je plod rezultatov muzikoloških raziskav. Po njegovem mnenju gre za prevladujoč slog v stari Rusiji, saj takrat niti menihi niti verniki niso vedeli ničesar o zahodnoevropski akademski zborovski tradiciji. Kot drugo pa je repertoar skupine zelo zanimiv in vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo. Najbolj originalen del programa je niz duhovnih napevov v aranžmaju D. Garkavija.

Člani:

Organizator koncerta je festival Seviqc Brežice.

Vstop prost!
 

Nazaj