Mali grad

Predavanja o znanih Kamničanih - Valerija Heybal, njen čas in sopotniki

Datum začetka: 10.10.2019
Datum konca: 10.10.2019

Predavanje iz niza tematskih predavanj mag. Vande Rebolj o znanih Kamničanih, s katerimi želimo le-te približati občanom Kamnika in drugim, ki jih tema zanima, se bo v stamostanu Mekinje odvijalo 10. oktobra 2019 ob 18. uri. 

Lani so izjemno pevko Valerijo Heybal Kamničani počastili ob 100-letnici rojstva, letos mineva 25 let od njene smrti. Skozi pevkino preizkušenj polno življenje se bomo sprehodili z njenimi sopotniki iz zasebnega in opernega sveta, ki so oblikovali njo in čas, v katerem je živela. Kot primadona se je uveljavila v ljubljanski operi, a je kmalu doživela tudi krivico in ponižanje. Dirigent Danon ji je odprl vrata v ugledno beograjsko opero, kjer je še bolj zacvetela in postala mednarodno slavna. Tuji odri pa je za dalj časa niso zvabili. Beograjska opera ji je po petnajstih letih, ko je bila zrela pevka, obrnila hrbet. Prisilna prezgodnja upokojitev je bila grenka kljub častni pokojnini. Vrnila se je v Slovenijo, poskusila na odrih, a ni šlo. Njen Ciril je odšel. Lepi glas ji je ostal, psiho pa je najedala bolezen. Zadnji dve desetletji je preživela pozabljena.

Pri razjasnitvi nekaterih drobcev iz njenega življenja so nam v pomoč spomini Ladka Korošca, ki je Valči zelo spoštoval. Čutil jo je kot sotrpinko v težavah zaradi nespametnih odločitev opernih vodstev. Fundacija z njegovim imenom podpira tudi spomin na slovečo pevko.

Udeležba na dogodku je brezplačna.

Nazaj