Mali grad

Koncert: »MUSCAH«

Datum začetka: 8.11.2019
Datum konca: 8.11.2019

KDAJ: petek, 8. novembra 2019, ob 21. uri
KJE: MC Kotlovnica

»MUSCAH« ni le bend – je potovanje, ki nas popelje v globino njihovega glasbenega jedra.

Hipnotični vzorci, spogledovanje z jazzom, eksperimentiranje z zvokom ... to je glasbeni dialog petih posameznikov, ki so se zbrali z enim namenom, da vas popeljejo na čarobno pot življenja.

»MUSCAH« je beseda z različnimi pomeni: je ime majhnega ozvezdja na daljnem južnem nebu, slovenska slengovska beseda za glasbo (»muska«), nanaša pa se tudi na eno najstarejših in najbolj razširjenih vrst grozdja na svetu, muškat.

Člani:

Esat Ekincioğlu (Turčija), kontrabas, bas kitara

Gašper Selko (Slovenija), trobenta

Mathieu Laplanche (Francija), telesna tolkala 

Jankely Felix del Aguila (Peru), bobni, tolkala 

+ poseben gost: Tomchess, oud

Vrata odpremo ob 21. uri, vstopnina pa znaša 5 EUR.

Člani so se leta 2019 srečali na projektu »Common Routes of Euro-Mediterranean Music« (CREMM). Po intenzivnem tednu ustvarjanja so svojo glasbo predstavili na festivalu Babel Sound v mestu Balatonboglár, kasneje pa še festivalu Désert Vert v Maroku.

Tako kot besedo »muscah« jih skupaj povezuje pet različnih glasbenih svetov. Edinstven zvok, minimalistični vzorci, nalezljive melodije in močni tolkalni elementi ustvarjajo močno doživetje tako za glasbenike, kot za publiko.

Esat Ekincioğlu (Turčija) kontrabas, bas kitara …

… je turški basist, improvizator, skladatelj in menedžer s sedežem na Nizozemskem. Kot vsestranski basist preživi ogromno časa na poti, vse od Evrope do Azije. Poleg svojih uspešnih skupin KUHN FU in AVA Trio, uživa v igranju na različnih improviziranih srečanjih, kjer raziskuje neoznačena ozemlja igranja kontrabasa in improvizacije.

Gašper Selko (Slovenija) trobenta …

… je trobentač mlajše generacije. Že v času študija na Akademiji za glasbo Ljubljana, kjer je magistriral pri prof. Tiborju Kerekešu, se je spogledoval in ustvarjal v različnih glasbenih zvrsteh. Glasba je pomemben del njegovega življenja, saj je vse, kar posluša, ustvarja in igra, odraz njega samega, vse od energičnosti metala, popolnosti klasične glasbe, svobode jazza ter raznolikosti folk in etno glasbe. Je član zasedbe Leni Kravac, Good Vibration, Yanu, big banda Bend-it, Mestne godbe Kamnik, sodeluje pa z mnogimi priznanimi umetniki in skupinami kot so Noctiferia, Murat in Jose, Igor Leonardi, Denis Beganovič, JaMirko, Damaris, Simfonični orkester Domžale–Kamnik ...

Mathieu Laplanche (Francija) telesna tolkala …

… je tolkalist, skladatelj in mentor s sedežem v Bordeauxu, kjer se trenutno osredotoča na ustvarjanje srečanj imenovanih Body Music & Instrumental. Kot tolkalist s širokim glasbenim ozadjem, vse od jazza, rocka do številnih žanrov tradicionalne glasbe, igra s telesom in glasom, ljudi pa poveže skozi ritme, plese in melodije. Njegovo delo podpirajo francoski nacionalni radii (France Inter idr.). Skupaj s francosko pevko Mélanie Rallo je vodja zasedbe Mangrove Café in umetniški vodja festivala Bodysong Ocean - Body Music Festival na jugozahodu Francije.

Jankely Felix del Aguila (Peru) bobni, tolkala …

… trenutno zaradi svoje vsestranskosti sooblikuje sceno v Barceloni. Igranja na bobne se je po naključju naučil pri 11 letih ter nato nadaljeval študij na glasbeni šoli Yamaha. V času šolanja je zmagal na mnogih glasbenih tekmovanjih, obenem pa je delal v Yamahinih razstavnih prostorih. Pri 18 letih je odšel v Barcelono, kjer je od leta 2008 razširjal svoje glasbeno znanje na L'aula de Jazz i Musica Moderna in nato leta 2015 diplomiral na Višjem glasbenem konservatorija Liceu, smer jazz bobni. Zahvaljujoč glasbi je potoval vse od Evrope do ZDA, kjer je igral na priznanih festivalih z igranjem z različnimi zasedbami.

+ poseben gost: Tomchess (ZDA) oud ...

... je multiinstrumentalist, improvizator in skladatelj, trenutno delujoč v New Yorku. V svoji karieri je igral z nekaterimi izmed najbolj cenjenih glasbenikov na improvizacijski in jazz sceni (Dewey Redman, Butch Morris, Pharoah Sanders, Drew Gress, Ronald Shannon Jackson), med njimi tudi z Hassanom Hakmounom. Med drugim je preučeval tradicije Bližnjega vzhoda in severne Afrike, zaradi česar njegov zvok zajema pestro tonsko paleto, ritme in oblike teh tradicionalnih glasb. Osredotoča se na enotnost celotne človeške kulture, ne da bi pri tem pozabil na svoje ameriške korenine in na pomen ter svobodo improvizacije. Sodeloval  je pri snemanju albuma, ki je bil nominiran za Grammy-ja, sodeluje z mnogimi organizaciji, v svoji bogati karieri pa je bil nominiran za nagrado Independent Music Award.

Vstopnina / kotizacija: 5 EUR

Nazaj