Mali grad

KDAJ JE KNJIGA MOST MED KULTURAMI: strokovni posvet o vključevanju raznolikosti

Datum začetka: 10.10.2019
Datum konca: 10.10.2019

KDAJ: 10. oktober 2019
KJE: samostan Mekinje

Program:

14.00 do 16.00: Strokovni posvet

 Pozdravni nagovor organizatorja

  • Marijanca Ajša Vižintin, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije: Družbena raznolikost se zrcali tudi v knjigah
  • Sladjana Micković, OŠ Livada; Projekt IZZIVI MEDKULTURNEGA SOBIVANJA: Stopimo v njihove čevlje
  • Franci Jazbec, Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur ODNOS: Migracije ljudi in pomen vključevanja
  • Sameer Sayegh, iraški pesnik, ki od leta 216 živi v Ljubljani: Pesnikova zgodba
  • Zaključna interaktivna diskusija, vodi jo dr. Marijanca Ajša Vižintin. Sodelujeta Anja Bezlova in Goran Završnik, KUD Pridenmožic.

16.00 do 16.30: ODMOR

Prigrizek pripravlja Ramee Murad iz TSNIM RESTAVRACIJE. Ramee Murad je prvi arabski kuhar v Sloveniji. Iz Sirije se je priselil leta 2004. Njegova posebnost je dekoracija s sadjem in zelenjavo. Sam pravi, da vsak krožnik pripravi s svojim srcem.

16.30 do 17.30: Predstavitev novih knjig za medkulturno zbirko v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik in Zasebnem vrtcu Zarja Kamnik

  • Otroška plesna skupina LUNA, begunski otroci pod okriljem Društva UP: plesni nastop.
  • Predstavitev in predaja novih knjig za medkulturno zbirko v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik in Zasebnem vrtcu Zarja Kamnik. Protokolarno predajo knjig bo opravil župan Občine Kamnik g. Matej Slapar.
  • Otroci iz vrtca Zarja: nastop v angleščini in znakovnem jeziku. Projekt ERASMUS+, projekt LETS v sodelovanju z GSŠRM Kamnik.
  • Zaključek pilotnega projekta PlurAlps: mag. Barbara Černič Mali, Urbanistični inštitut Slovenije, Barbara Strajnar, Občina Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Zasebni vrtec Zarja

Dogodek je del pilotnega projekta PlurAlps. Projekt PlurAlps je odgovor na izzive, s katerimi se zaradi starajočega se prebivalstva, odseljevanja mladih in novih modelov priseljevanja sooča alpski prostor. Sočasno se v tem prostoru odpirajo nove priložnosti za socialne inovacije in razvoj, ki izvirajo iz povečevanja kulturne raznolikosti in pluralnosti. Razviti in uporabiti želimo nova orodja za družbeno načrtovanje in v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in akterji z izvaja­njem pilotnih aktivnosti predstaviti in preizkusiti nove pristope inovativnih storitev in praks za vključevanje priseljencev. Občina Kamnik je izbrana za izvajanje pilotnih aktivnosti projekta, slovenski partner pa je Urbanistični inštitut Slovenije.

Pisne prijave pošljite na e-naslov: tajnistvo@vrteczarja.si

Prijave na dogodek pričakujemo do 7. 10. 19.

Nazaj