Mali grad

Festival potujočih knjižnic v Kamniku

Datum začetka: 27.5.2016
Datum konca: 28.5.2016

Vsaki dve leti se bibliobusi zberejo v enem slovenskem kraju in se predstavijo. V letu 2016 bo 19. srečanje, ki ga organiziramo Sekcija za potujoče knjižnice pri ZBDS in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik s podporo občine Kamnik. Festival potujočih knjižnic bo potekal  skupaj z Veronikinim festivalom.

V petek, 27. 5. 2016, bodo na Šutni v Kamniku zbrane vse slovenske potujoče knjižnice, pričakujemo pa tudi goste iz tujine. Konvoj vseh potujočih knjižnic bo krenil ob 8.15 s parkirišča Volčji Potok. Ob 9. uri bo v rojstni hiši Rudolfa Maistra Medobčinskega muzej Kamnik tiskovna konferenca. Ob 10. uri bo odprtje festivala z nagovorom župana Marjana Šarca, predsednice ZBDS dr. Sabine Fras Popović in predsednice sekcije za potujoče knjižnice Tjaše Mrgole Jukić. V popoldanskem času bo potekalo strokovno posvetovanje, ob 19. uri pa bo konvoj krenil v Terme Snovik. Naslednji dan, v soboto, 28. 5. 2016, bodo knjižnice na ogled na parkirnem prostoru pred upravno stavbo Arboretuma Volčji Potok. Vse knjižnice skupaj merijo v dolžino čez 250 metrov.

Po Sloveniji vozi 12 potujočih knjižnic – bibliobousov, ki imajo skupaj 704 postajališč. Z njimi se lahko pohvali 13 knjižnic (Kamnik in Domžale imata eno vozilo). Knjižnica je pomembno stičišče ljudi in je namenjena vsem prebivalcem od rojstva do smrti. Kako pa je poskrbljeno za tiste, ki do knjižnice sami ne morejo, za starejše, šoloobvezne otroke ali najmlajše? Najboljša rešitev je bibliobus, saj lahko pripelje v vsako vas in stoji pred vsako šolo ali vrtcem.

Mag. Breda Podbrežnik Vukmir, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Nazaj