Mali grad

8. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv ...

Datum začetka: 5.6.2019
Datum konca: 8.6.2019

Križnikov pravljični festival 2019: dogodki tudi v Kamniku, letošnja tema je voda in medkulturnost s prepletanjem različnih kulturOd srede, 5. 6., do sobote, 8. 6. 2019, se bo ponovno odvijal Križnikov pravljični festival Jenkret je biv ..., ki ga organizirajo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Turistično društvo Motnik in Kulturno društvo Motnik. Poslanstvo festivala je ohranjanje ljudskega izročila, spomina na Gašperja Križnika in spodbujanje umetnosti pripovedovanja zgodb.

8. Križnikov pravljični festival prinaša veliko novosti. Poleg dogajanja v rojstnem kraju zbiralca in zapisovalca ljudskega izročila Gašperja Križnika, Motniku, in sosednji občini Vransko, se prizorišče širi v Kamnik in sicer v samo mestno jedro za Kavarno Vernika. Tam se bo odvijal večer resničnih zgodb – story slam, na katerem se bo lahko pred mikrofonom preizkusil prav vsak. S tem se ne širimo le na drug prostor, pač pa tudi k drugemu ciljnemu občinstvu. Te novosti se še posebej veselimo.

V Kamniku bomo imeli tudi zanimivo delavnico in medkulturni dogodek. Letos prvič gostimo tujo gostjo, hrvaško pripovedovalko Jasno Held iz Dubrovnika, ki pripoveduje več kot dvajset let in deluje po vsej Evropi. Svoje znanje in izkušnje bo delila z obiskovalci dvodnevne delavnice, ki bo 5. in 6. 6. v prostorih mekinjskega samostana. Naslov delavnice je Za devetimi gorami in vodami, namenjena pa je vsem, ki se ukvarjajo z otroki ali s pravljicami.

Skupaj z Zasebnim vrtcem Zarja pripravljamo medkulturni večer, na katerem bomo spoznavali kulturno bogastvo, ki ga v naše okolje prinašajo priseljenci. Skupaj z Jasno Held, Dubravčanko, bomo slišali tudi pravljice in zgodbe iz Brazilije, Bolgarije, Bosne … in jih bodo povedali priseljenci sami. Tudi z glasbo bomo predstavili kulturno raznolikost in bogastvo.

Dogodek je del pilotnega projekta PlurAlps. Projekt PlurAlps je odgovor na izzive, s katerimi se zaradi starajočega se prebivalstva, odseljevanja mladih in novih modelov priseljevanja sooča alpski prostor. Sočasno se v tem prostoru odpirajo nove priložnosti za socialne inovacije in razvoj, ki izvirajo iz povečevanja kulturne raznolikosti in pluralnosti. V projektu želimo razviti in uporabiti nova orodja za družbeno načrtovanje in v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in akterji z izvajanjem pilotnih aktivnosti predstaviti in preizkusiti nove pristope inovativnih storitev in praks za vključevanje priseljencev. Občina Kamnik je izbrana za izvajanje pilotnih aktivnosti projekta, vodilni partner pa je Urbanistični inštitut Slovenije. Pravljice so več kot odlična priložnost za to, da se zavemo, da smo ljudje od nekdaj potovali ali se selili in da so tako potovale, se selile in širile tudi pravljice. Znane Križnikove motive zato najdemo v mnogih svetovnih pravljicah. Prijave na delavnico bomo začeli kmalu zbirati, saj pričakujemo veliko zanimanje, kakršno je tudi za njene delavnice v Zagrebu.

Tradicionalno sodelujemo tudi ZKŠT Vransko, kjer se vsako leto odvije en dogodek.

Kot vsako leto, tudi letos festival povezuje glavna tema. Letošnja rdeča nit je voda kot eden najpomembnejših virov življenja. V sodelovanju z Občino Kamnik, ki je v prejšnjem letu s projektom Vodne zgodbe vzbudila zanimanje za ohranjanje vodnih virov, letos poteka likovni natečaj Jenkret je biv – podobe Križnikovih pravljic, seveda na temo vode. Za navdih smo mentorjem in ustvarjalcem ponudili pravljico Zlato na Okrešlju. Natečaju bo sledil izbor najboljših ilustracij, ki bodo nagrajene in razstavljene. Nagrade bo priskrbela Občina Kamnik. Tudi letos lahko pohvalimo odlično sodelovanje z ZTŠK Kamnik, ki bodo sodelovali pri izvedbi programa.

Vsekakor pa glavno prizorišče festivala ostaja Motnik, kjer bomo tradicionalno pripravili dogodke za odrasle in otroke s priznanimi pripovedovalci, pripovedovalski večer, na katerem sodelujejo domačini in pa tudi pripovedovalci iz sosednjih občin, ki znajo pripovedovati tudi v narečju. Sodelovali bodo prebivalci občin izpod Kamniško-Savinjskih Alp, s katerimi si delimo ne samo tradicijo, pač pa tudi vodne vire in željo, da bi tudi prihodnji rodovi imeli zdravo vodo. Ustvarjalna motniška ekipa Me4 prirejajo obilico vodnih izzivov kot so: čutna pot, vodni poizkusi, poslikava obrazov in izdelovanje ladjic.

Častna pokrovitelja 9. Križnikovega pravljičnega festivala sta pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik, ki sestavljata duo Vroča župa in sta na festivalu prisotna od njegovega začetka in uveljavljena pripovedovalca.

PROGRAM

Program Križnikovega pravljičnega festivala 2019

Sreda, četrtek, 5. in 6. junij | Mekinje

11.00 – 18.00 (sreda) | 11.00 – 17.00 (četrtek) | Samostan Mekinje
Pripovedovalska delavnica: Za devetimi gorami in vodami
Izobraževanje o pripovedovanju v vzgoji in izobraževanju |
Vodi: Jasna Held

Četrtek, 6. junij | Mekinje in Kamnik

18.00 | Samostan Mekinje
Medkulturni pripovedovalski večer
Preplet glasbe in pripovedi domačinov, priseljencev in tuje gostje |
Povezuje: Jelka Golob | Pripovedujejo: Jasna Held, Helena Laufer, Dobrin Daskalov, Manoela Dyulgerova in Ljuba Lajmiš ter pripovedovalska skupina iz vrtca Zarja | Glasba: Marinka Golob (sopran), ob klavirski spremljavi.
Dogodek poteka v okviru projekta PlurAlps.


20.00 | Kavarna Veronika
Story slam: večer pripovedovanja resničnih zgodb
Povezuje in pripoveduje: Boštjan Napotnik-Napo |
Pripovedujejo: Esad Babačić, Eric Dean Scott, Matic Maček in drugi | Na večeru se poleg gostov lahko v pripovedovanju preizkusite tudi vi. 
Obvezne prijave do 3. 6. 2019 na: matic.macek97@gmail.com.

Petek, 7. junij | Motnik in Vransko

10.30 | Kulturni dom Vransko
Pravljice o vodi
Pripoveduje: Matic Maček | Muzicira: Jonas Tomšič Jacobs

Brezplačen prevoz iz Kamnika v Motnik v petek 7. 6. 2019:
odhod ob 18.00 z glavne avtobusne postaje, vrnitev po prireditvi, okrog 23.00.

19.00 | Kulturni dom Motnik
Jenkret je biv … začarani studenec: otvoritveni pripovedovalski večer za odrasle
Festival bosta odprla častna pokrovitelja
Goran Završnik in Rok Kosec. Zgodbe na temo vode z različnih koncev sveta ter Križnikove zgodbe pripovedujejo: duo Vroča župa (Rok Kosec in Goran Završnik), Ana Duša, Špela Frlic, Liljana Klemenčič, Boštjan Napotnik in Katja Preša.

21.00 | Park pod lipami (v primeru dežja: Kulturni dom Motnik)
Koncert: Simbiotični trio
Muzicirajo člani Simbiotičnega orkestra: Klemen Bračko (violina, kitara, kontrabas), Eva Jurgec (oboa, flavta), Dejan Gregorič (violina).
Dogodek je omogočil Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Okusi Kamnika.

Sobota, 8. junij | Motnik

13.00 – 17.00 | Park in okolica Motnika
Vodne dogodivščine za vso družino
Me4 v sodelovanju s krajevnimi društvi in Termami Snovik pripravljajo zabavno družinsko popoldne. V parku vas bodo čakale igre in dejavnosti na temo vode, po Motniku pa se boste lahko podali na nagradno Križnikovo pot.

17.00 | Kulturni dom Motnik
Voda, najljubše zlato
Odprtje razstave in podelitev nagrad sodelujočim na likovnem natečaju Jenkret je biv ... in zaključek medobčinskega projekta Branje je iskanje. Povezuje: Matic Maček | Pripovedujejo: Rok Kušlan, Katja Puntar in Anže Slana | Muzikal: Verine zvezdice iz OŠ Marije Vere (mentorica: Vanja Hočevar).
Razstavo in podelitev nagrad je omogočila Občina Kamnik.

19.00 | Kulturni dom Motnik
Zgodbe domačinov
Med zgodbami na temo vode pluje in povezuje: Vroča župa (Rok Kosec in Goran Završnik |
Pripovedujejo: Ljuba Lajmiš, Marko Slapnik, Ivanka Učakar, Jože Keršič, Katarina Fužir, Urban Hrastnik in Dejan Ugovšek. 
Dogodek je omogočila Občina Kamnik v okviru projekta PlurAlps.

21.00 | pred Kulturnim domom Motnik
Čupakabra – ognjeni spektakel 
Ko se stemni, Čupakabrin ogenj vzplamti. Ne zamudite ognjenih akrobacij

Dodatne informacije: Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica KFBK, 031 312 214, breda.podbreznik@kam.sik.si in Katja Puntar, zunanja sodelavka za stike z javnostmi, 031 339 782, Katja Puntar katja.puntar@gmail.com

Besedilo: Breda Podbrežnik Vukmir
Fotografije: Občina Kamnik in Luka Dakskobler

Nazaj